Financial lease belasting; hoe werkt het?

Kies je als ondernemer voor financial lease, dan ben je economisch eigenaar van de auto. Je doet een fiscale investering, waardoor je kunt profiteren van meerdere belastingvoordelen. Maar hoe werkt die financial lease belasting nu precies? In deze bijdrage gaan we hier graag wat dieper op in.

Financial lease wordt, mede op fiscaal vlak, door veel succesvolle ondernemers gezien als de meest aantrekkelijke leaseoptie. Wie als ondernemer kiest voor operational lease of shortlease kan namelijk niet profiteren van fiscale voordelen, omdat hij geen economisch eigenaar van de auto is. Ondernemers die hebben gekozen voor financial lease kunnen daarentegen jaarlijks profiteren van BTW-teruggave, investeringsaftrek en renteafrek. Bovendien kunnen ze de investering afschrijven; een belangrijk voordeel van de financial lease belasting.

Financial lease belasting

Financial lease belasting; afschrijven

Omdat je als ondernemer economisch eigenaar bent van het aangekochte voertuig, mag je er vanaf de aanschafdatum op afschrijven. Voor auto’s geldt een wettige afschrijvingsduur van maximaal vijf jaar. In de praktijk betekent dit dat je in vijf jaar tijd het aankoopbedrag van de nieuwe leaseauto van de winst mag aftrekken. Schaf je bijvoorbeeld voor 60.000 euro een auto aan, dan kun je 12.000 euro (60.000 gedeeld door 5) van de winst aftrekken. De 12.000 euro die je van de winst afhaalt, resulteert in een netto belastingbesparing van maar liefst 6240 euro (12.000 * 52%) per jaar. Hierbij gaan we uit van het hoogste belastingtarief dat in Nederland van toepassing is.

Financial lease belasting; aftrekbare rente

Als je kiest voor financial lease mag je in Nederland het totale rentebedrag van je bedrijfswinst aftrekken. Gedurende het gehele financial lease contract is er sprake van een vast rentepercentage, waardoor je nooit met onverwachte kosten wordt geconfronteerd. Bij My Financial Lease maken we altijd een rechtmatige berekening op basis van rente en aflossing. Zelfs met onze gunstige jaarrente van 5,5% kan dat op jaarbasis een netto belastingbesparing van honderden euro’s betekenen.

Direct je financial lease berekenen?

Meteen weten welke voordelen jij uit de gunstige financial lease belasting kunt halen? Dat kan met de My Financial Lease calculator.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>